Objavljeno: 1. lipnja 2021.

Uz niz kulturnih događanja, izložbi, književnih večeri i slično Memorijalna zbirka Ranko Marinković utemeljila je manifestaciju pod nazivom Marinković nas spaja na kojoj je u prve četiri godine održavanja okupljala učenike iz različitih hrvatskih sredina koji su zatim na Visu proučavali Marinkovićevo djelo. Prva je godina bila testna, a svake su iduće godine određene različite teme manifestacije. Tako je 2017. tema bila drama Glorija, kada su se održavale dramske radionice, 2018. tema je bila zbirka novela Ruke, kada su se održavale filmske radionice, a 2019. tema je bio roman Kiklop kada su se održavale radionice u školi koje su bile usklađene s eksperimentalnim programom „Škole za život“. Uz radionice je uvijek bio i niz predavanja uglednih akademika i profesora, kao i druženje i proučavanje Marinkovićeva djela na otoku s kojeg je potekao i koji mu je bio vječna inspiracija.

Dosadašnja izdanja manifestacije postigla su željeni cilj: uspjeli smo učenicima približiti „teškog” Marinkovića, povezali učenike iz različitih krajeva upravo preko Marinkovićeva djela i donijeli na daleki otok Vis toliko potrebna kulturna događanja. Svi sudionici, uključujući ugledne predavače, kulturne djelatnike, učenike i njihove profesore, odlazili su iznimno zadovoljni doživljenim i naučenim, a stanovnici najudaljenijeg naseljenog hrvatskog otoka dobili su važan kulturni događaj izvan turističke sezone.

Nažalost, neočekivana epidemija, koja nas je potjerala u „lockdown“ mjesec dana prije dogovorenog održavanja, onemogućila je manifestaciju koja je trebala biti održana 2020. godine. Bili smo sigurni da će sve to brzo proći te da ćemo je održati 2021., međutim, budući da se situacija nije popravila, odlučili smo u svibnju 2021. održati online-izdanje manifestacije.

Online-izdanje održano je preko platforme Zoom 27. svibnja 2021. godine. Na samom početku učenici škole domaćina, Srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“ iz Visa, prikazali su svoj film Putovima Ranka Marinkovića. Pod istim nazivom odvijao se mnogima omiljeni dio programa dosadašnjih manifestacija kada bi sudionici obilazili mjesta koja Marinković spominje u svojim djelima te na njima slušali odgovarajuće citate. Kako je ove godine sve bilo „na daljinu“, tako su i viški maturanti pokušali svojim kolegama iz Splita, Zagreba i Varaždina na ovaj način pokazati ta mjesta na svom otoku. Nakon toga je profesorica Dragica Dujmović-Markusi, jedina osoba koja je doktorirala upravo na djelu Ranka Marinkovića, održala predavanje o romanu Kiklop kojim je maturantima, koje uskoro čeka državna matura na kojoj je i ovaj roman moguće ispitno djelo, približila Kiklopa i protumačila im neke bitne elemente ovog djela. Potom su učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, pod vodstvom profesorice Dragice Dujmović-Markusi, prikazali rad Intelektualac u kiklopskim vremenima, snimljen kao dokumentarac kojim obrađuju jednu od važnih tema romana. Učenici Prve gimnazije iz Varaždina, pod vodstvom profesorice Ivane Pintarić, predstavili su svoj strip na temu intertekstualnosti u ovom romanu, a učenici V. gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita, pod vodstvom profesorice Vilme Lerotić i uz pomoć naše stalne suradnice i članice Zbirke Ljiljane Mlačić-Brakus, pokazali su svoj film na temu straha u romanu Kiklop.

Iako ništa ne može zamijeniti druženje uživo, ipak smo uspjeli održati manifestaciju živom u nadi da se 2022. godine konačno opet vidimo na Visu.

...
Film Putovima Ranka Marinkovića.
...
Intertekstualnost u romanu Kiklop. Detaljnije o tome.