Često se govori da je djelo Ranka Marinkovića opusom ne tako veliko, ali je snažno, „teško“. Upravo se iz tog razloga Memorijalna zbirka Ranko Marinković pobrinula da ga ubuduće čitaju i razumiju ne samo odrasli nego i maturanti, imajući na umu da je njegova riječ - ako je se potrudimo razumjeti - uvijek inspirativna, svim generacijama. Stoga je, uz niz kulturnih događanja, izložbi, književnih večeri i slično Memorijalna zbirka Ranko Marinković utemeljila manifestaciju pod nazivom Marinković nas spaja koja okuplja učenike iz različitih hrvatskih sredina te im omogućava da tijekom nekoliko dana provedenih na Visu, uz stručno vodstvo svojih nastavnika, ali i uglednih sveučilišnih profesora i akademika, proučavaju Marinkovićeva djela, ali uvijek na nov, inovativan i kreativan način, jer kao što je rekao pokojni akademik Tonko Maroević, veliki Marinkovićev prijatelj i stalan suradnik Zbirke, „vrijeme je za nova čitanja šjor Ranka“.

Prije detaljnijega opisa dosadašnjih manifestacija, istaknimo da maturanti nikada nisu sudjelovali samo kao pasivni promatrači i slušači. Osim radionica, jedna je od omiljenih takvih učeničkih aktivnosti tijekom ove četverodnevne manifestacije dio programa nazvan Putovima Ranka Marinkovića u kojem učenici-domaćini svoje goste vode, da tako kažemo, lungo mare viškom uvalom, uz vodstvo profesorice Ivane Koceić. Tim dragocjenim iskustvom učenici dožive mjesta Marinkovićevih opisa in situ: kreće se od poluotoka Prirova, gdje se nalaze Samostan i crkva svetoga Frane, zatim se prolazi dio grada nazvan Luka, na kojem se također zadržava uz nekoliko značajnih „postaja“, pa sve do predjela zvanog Kut gdje se postavlja vijenac na rodnu kuću Marinkovićevu. Riječ je o kulturno-turističkoj šetnji „začinjenoj“ citatima u kojoj se na licu mjesta na pravi način može doživjeti literatura Ranka Marinkovića. Maturanti se na taj način sugestivno vežu za grad i otok Vis te mjesta koja je veliki viški književnik opisao u djelima koja su ga učinila klasikom hrvatske književnosti.

Prvo je izdanje manifestacije, ono iz 2016. godine, bilo „testno“, dok su već svake iduće godine određivane različite teme manifestacija. Tako je 2017. tema bila Marinkovićeva drama Glorija, stoga su se održavale dramske radionice, 2018. tema je bila zbirka novela Ruke, koje se obrađivalo kroz filmske radionice, a 2019. tema je bio roman Kiklop koji se nastojao školski „obraditi“ u skladu s eksperimentalnim programom „Škole za život“. Uz radionice je uvijek bio organiziran i niz predavanja uglednih akademika i profesora, kao i druženje i proučavanje Marinkovićeva djela na otoku s kojeg je potekao i koji mu je bio vječna inspiracija. Godine 2020. neočekivana epidemija, koja nas je potjerala u „lockdown“ mjesec dana prije dogovorenog termina, onemogućila je održavanje manifestacije, tako da je jubilarno peto izdanje manifestacije održano tek u svibnju 2021. godine, ali nažalost samo u online-izdanju.

Uz opisane radionice uvijek je tu i znanstveno-predavački dio organiziran kroz niz predavanja uglednih akademika i profesora (dolazili su akademici Pavao Pavličić i Tonko Maroević, Dragutin Lucić-Luce, Bruno Kragić, Lana Molvarec, Tomislav Čegir i mnogi drugi), kao i druženje i proučavanje Marinkovićeva djela na otoku s kojeg je potekao i koji mu je bio vječna inspiracija. S velikim su poštovanjem govorili svi spomenuti, kao i mnogi drugi, o njegovim djelima i doista ih povezali s maturantima koji su dolazili i dolazit će na Vis, između ostaloga, upravo zbog njega!

Dosadašnja izdanja manifestacije postigla su željeni cilj: uspjela su učenicima približiti „teškog” Marinkovića, povezala su učenike iz različitih krajeva (kako i stoji u naslovu manifestacije!) upravo preko Marinkovićeva djela, potaknula ih na kreativni pristup književnosti, omogućila učenicima izoliranih sredina druženje i razmjenu iskustava s vršnjacima iz drugih krajeva Hrvatske te time povezala Vis i Zagreb u tumačenju i predstavljanju Marinkovićeva djela. Svi sudionici, uključujući ugledne predavače, kulturne djelatnike, učenike i njihove profesore, odlazili su iznimno zadovoljni doživljenim i naučenim, a stanovnici najudaljenijeg naseljenog hrvatskog otoka dobili su važan kulturni događaj izvan turističke sezone.

Želja nam je da se manifestacija održi kao svojevrsna kulturna i književna tradicija otoka Visa, na kojoj ćemo - naravno, svaki put s novom generacijom maturanata željnih boljeg upoznavanja s velikanom hrvatske književnosti - Marinkovićeva djela uvijek na nove načine čitati, tumačiti, multimedijski obrađivati. Jer „spoj mudrosti i mladosti“, kako se znalo pisati i govoriti, dobitna je kombinacija naše manifestacije, nakon koje bi se nerijetko znalo događati da maturanti skrušeno „priznaju“ svojim profesorima da su napokon - istinski zavoljeli književnost! A sve uz neiscrpno poticajno djelo književnika Ranka Marinkovića koji na ovaj način ostaje trajno živ i prisutan u struci, ali što je još važnije, i među mladim čitateljima.