Objavljeno: 12. rujna 2021.

Iako godinu dana odgođeni zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja nije poštedjela čak ni najudaljeniji naseljeni jadranski otok, Deseti dani Ranka Marinkovića održani su u Komiži od 10. do 12. rujna 2021. godine.

Tema ovogodišnjega skupa bila je Kolo oko Marinkovića, a među izlagačima su se, kao i svake godine, našla poznata imena hrvatske znanosti o književnosti. Skup je započeo na komiškom gradskom groblju tradicionalnim polaganjem vijenca na grob Ranka Marinkovića, a od ove se godine vijenac polagao i na grob Jakše Fiamenga, zaslužnog za osnivanje i višegodišnje održavanje ovoga skupa. Sudionici skupa i malobrojna publika zatim su se preselili u Galeriju Boris Mardešić u Komiži gdje su uslijedila predavanja Pavla Pavličića, Martine Petranović, Ivane Žužul, Kristine Grgić, Sanje Tadić Šokac, Lucije Ljubić, Mire Muhoberac, Perine Meić, Ane Lederer, Ane Gospić Županović, Cvijete Pavlović, Matije Štahana, Hrvojke Mihanović-Salopek, Magdalene Dyras, Grozdane Cvitan te Brune Kragića, od kojih su mnogi dugogodišnji suradnici skupa te znanstvenici posvećeni proučavanju Marinkovićeva života i djela. Ove je godine u programu učinjena iznimka te su Dani Ranka Marinkovića bili podjednako posvećeni velikome viškom književnom bardu, šjor Ranku, koliko i Jakši Fiamengu, akademiku i književniku rodom iz Komiže, dugogodišnjem suorganizatoru Dana Ranka Marinkovića te uredniku zbornika. Osim izlaganja posvećenih njegovu djelu, jedan je dio programa bio u potpunosti posvećen njemu: Večer u spomen na Jakšu Fiamenga u izvedbi Milana Lakoša, a održao se u kaštelu Komuna u Komiži u 19 sati.

Organizatori skupa 10. Dani Ranka Marinkovića - Kolo oko Marinkovića bili su Grad Komiža, Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok su financijski potpomogli održavanje skupa Grad Komiža, Splitsko-dalmatinska županija te Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Cjelokupni program s temama izlaganja možete pronaći ovdje.

...